MJESNA ZAJEDNICA ORUČE

MZ Oruče je naseljeno mjesto udaljeno 8-10 km od gradskog područja općine Maglaj.

Asfaltiranim putem do Oruča doživjet ćete pravo osvježenje, spoj netaknute prirodne ljepote i svježeg zraka, okrepljivanje prirodnomizvorskom vodom i opuštajućim žuborom male rijeke po imenu Bistrica. Crnogorična šuma, drveni most, stari mlinovi i vodenice sačinjavaju neodoljivu kombinaciju poznatog izletišta, a koji je posebna čar jednog dijela rijeke Bistrice.

Ovoj mjesnoj zajednici vodi putna infrastruktura iz tri smjera:

1.  Maglaj – Bistrica – Oruče

2. Tešanj – Karadaglije – Koprivci – Oruče

3. Maglaj – Misurići – Ošve – Ravna – Oruče

Prve dvije putne komunikacije su asfaltirane, dok je put na relaciji Misurići – Ošve – Oruče  prohodan, ali ne i asfaltiran.

MZ Oruče je malo naseljeno mjesto, ali je posebno zanimljivo da su mještani vrlo složni, organizirani i aktivni,  te prije svega izuzetno vrijedni i čestiti domaćini. Iako ovaj dio općine trpi trend odlaska pretežno mlađe populacije kojase nada pronalasku boljeg života u nekim od zemalja članica EU, ipakse još znatan broj mladih ljudi bori za opstanak, napredak i bolje sutra u svom  naselju. Na inicijativu mještana i određenim učešćemvlastitih finansijskih sredstavasvi sokaci u večernjim satima su osvijetljeni uličnom rasvjetom. Nisu zapostavili ni jedan od glavnih faktora za zdrav razvoj generacija i društva, a to je izgradnja sportskog poligona za djecu i mlade koji je  ograđen i osvijetljen radi sportskih aktivnosti u  noćnim terminima tokom ljetne sezone.

Organiziranjem Malonogometnog turnira “Hajrudin Hajdić Hajro“u ljetnom periodu mještani dokazuju odanost razvoju zajednice i zahvalnost pojedincima. Malonogometni turnir održava se svake godine u čast borcu koji je dao život braneći svoj narod i svoju domovinu. Kako kažu mještani Oruča, najbolje spomen-obilježje je da se nikada ne zaborave oni koji su svoje živote dali za našu slobodu.

Jedna od atrakcija vezanih za ovaj kraj jevelika zastava BiH na najvećem vrhu Oruča. Na ideju postavljanja zastave došao je jedan lokalni poduzetnik koji je i sam  mještanin naselja,  ali  ujednoi sponzor. Ono što moramo priznati jeste da se Oručama vihori prava ljepotica…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *