ZE-DO KANTON PODIGAO GLAS PROTIV NEPRAVEDNE RASPODJELE JAVNIH PRIHODA

Prema riječima premijera Mirnesa Bašića, među prvima je ZE-DO kanton podigao glas protiv važećeg modela raspodjele javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine. Dodaje kako smatraju da mnogo više daju nego što im se vraća raspodjelom.

– Zeničko-dobojski kanton je, zajedno s Tuzlanskim kantonom, među prvima digao glas protiv važećeg modela raspodjele javnih prihoda jer smo kao industrijski kanton godinama zakinuti za značajan iznos sredstva koja se procjenjuju na desetke miliona maraka. Smatramo da mnogo više dajemo nego što nam se vraća, a u toj raspodjeli profitiraju pojedini kantoni, posebno Kanton Sarajevo. Drago mi je što je u FBiH konačno sazrela klima da se model raspodjele mijenja i da ta raspodjela bude pravednija, rekao je premijer ZE-DO kantona Mirnes Bašić.

Ako izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH dobiju podršku u oba doma Parlamenta FBiH, naš kanton će samo ove godine dobiti dodatnih 14 miliona KM, s tim da će iznos sredstava narednih godina biti još veći. Tako ćemo dobiti dodatna sredstva za realizaciju razvojnih projekata, poboljšanje standarda zaposlenih na budžetu, posebno policije i prosvjetara. Bit će prostora da unaprijedimo boračku i socijalnu zaštitu, ali i ulažemo u infrastrukturu.