OVO SU DUGO ČEKALI PRIVREDNICI ZE-DO KANTONA

8,8 miliona za privrednike ZDK po stopi od 0 posto 

Nedžad Gušić, član Uprave za korporativno bankarstvo i investicije i Zlatko Jelić, ministar za privredu/gospodarstvo Zeničko-dobojskog kantona potpisali su danas Ugovor o subvencioniranoj liniji za privredne subjekte s područja ZDK. 

Riječ je o projektu koji će privrednicima omogućiti da u BBI banci dobiju finansiranja po subvencioniranoj stopi od nula posto. Za realizaciju Ugovora BBI je osigurala sredstva u iznosu 8.800.000 KM dok će Vlada ZDK za subvenciju  profitne marže obezbjediti 300.000KM.

Subvencioniranje profitne marže za privrednike jedna je od mjera koju Ministarstvo gospodarstva provodi u cilju podrške privrednicima sa područja Zeničko-dobojskog kantona. BBI banka je na javnom pozivu dala najbolju ponudu, a Ministarstvo će subvencionirati profitnu maržu tako da će privrednici dobiti potpuno besplatna finansiranja, dakle bez troškova profitne marže. Ovakve incijative značajna su podrška za privredu u ovim izazovnim vremenima”, izjavio je nakon potpisivanja ministar Jelić.  

Sredstva će se odobravati za ekonomsku stabilizaciju, održavanje likvidnosti, nabavku osnovnih sredstava, povećanje obima proizvodnje i usluga, očuvanje postojećih i obezbjeđenju novih radnih mjesta.

BBI banka nastavlja pružati neophodnu podršku privredi. Danas smo potpisali Ugovor kojim smo privrednicima sa područja ZDK stavili na raspolaganje skoro devet miliona KM po stopi od nula posto. Maksimalan iznos finansiranja za jednog korisnika je pola miliona sa rokom otplate do 60 mjeseci. Naše strateško opredjeljenje je podrška privredi BiH i razvoju malih i srednjih preduzeća. SME su nosioci razvoja svake tržišne ekonomije i stoga su ovakvi klijenti u našem fokusu. Drago mi je da ćemo implementacijom ove linije, po prvi put na području cijelog ZDK, pružiti mogućnost ovakvog vida podrške privrednim subjektima, a što će rezultirati kreiranjem novih radnih mjesta”, izjavio je Nedžad Gušić, član Uprave za korporativno bankarstvo i investicije BBI banke.