Šefica misije OSCE-a traži od policije ZDK da zaštiti sigurnost službenika OSCE-a Alena Ćosića iz Maglaja

Šefica Misije OSCE-a u BiH, ambasadorica Kathleen Kavalec uputila je pismo ministru unutrašnjih poslova ZE-DO kantona Dariju Pekiću i policijskom komesaru Rusmiru Šišiću u kojem izražava zabrinutost za sigurnost člana osoblja OSCE-a u Maglaju Alena Ćosića.

Kavalec navodi da je u “večernjim satima 9. i 10.01.2022.g nepoznata osoba ili pojedinci na Facebook profilu ‘Maglajski Vijećnik’ objavili niz objava koje ugrožavaju sigurnost” službenika OSCE-a.

“Objave na internetu su neprihvatljive jer potiču mržnju i ugrožavaju mog kolegu i njegovu porodicu. Oni također služe za poticanje međuetničkih tenzija i narušavanje odnosa u zajednici u općini Maglaj. Doista, misija pohvaljuje mnoge pozitivne korake koji su poduzeti kako bi se unaprijedilo pomirenje u općini: sve radnje koje potkopavaju ove uzorne napore treba najoštrije osuditi”, navodi u pismu Kavalec.

Šefica misije OSCE-a poziva “nadležne policijske organe da provedu istragu o predmetnim objavama na internetu”, čije je screenshotove priložila u pismu.

“Nadalje, očekujem da će Policija Zeničko-dobojskog kantona učiniti sve, što je u njihovoj moći, da se navedene objave uklone, što je prije moguće kako bi se osigurala sigurnost i sigurnost mog kolege i njegove porodice, kao i svih stanovnika općine Maglaj. Kako gospodin Ćosić živi i radi u Maglaju, već sam o svojoj zabrinutosti obavijestila načelnika Mirsada Mahmutagića”, piše ambasadorica Kavalec.

Alen Ćosić je izložen napadima na društvenim mrežama sa Facebook profila i internet portala koji se, navodno, dovodi u vezu s vladajućim SDP-om i načelnikom Mahmutagićem. Mada se isti ogradio od ovih pisanja, što će detaljnije utvrditi državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), kojima su navedeni prijavili cijeli slučaj.