Prije 28 godina formirana brigada koja je dala 12 ”Zlatnih ljiljana”

Udruženje boraca „327.Viteška“ organizovalo je i ove godine obilježavanje 6.novembra kada je 1992.godine formirana maglajska brigada Armije Republike BiH.

Od manje vojne formacije Štaba TO-a, maglajska brigada prerasla je u 201., odnosno 327.brigadu koja je s pravom i zaslugama maglajskih heroja dobila i zvanje viteška. Od prvih junskih granatiranja, septembarske ofanzive, oslobađanja kote Simanov grob, Pazarića, pa do oslobodilačkih akcija iz septembra 1995. godine, golobradi mladići sa neadekvatnim naoružanjem hrabro se se suprostavili brigadama i korpusima četvrte vojne sile u Evropi. Prisutnima se obratio Semir Mutapčić, sekretar Udruženja. „Kroz brigadu je prošlo oko 4.400 boraca, 844 je teže a 1080 lakše ranjeno, oko 500 je poginulo, 18 pripadnika brigade je nestalo tokom godina agresije a 12 pripadnika je odlikovano priznanjem ‘Zlatni ljiljan’. Sve što smo imali reći, rekli smo od 92-95.godine. I dalje ćemo istrajavati na njegovanju tradicije svih važnih datuma iz godina agresije“, rekao je Mutapčić i dodao. „Maglajska brigada zaslužuje pisani trag o svome djelovanju. Jedno što imamo je ‘Monografija 327.Viteške bridske brigade’ za koju je materijal prikupio rahmetli Halil Osmanagić. Vjerujem da će uskoro svjetlo dana ugledati knjiga dokumentarnog karaktera koju potpisuje Mehmed Bašić, a u planu je otvaranje spomen-sobe brigade jer puno nas ima dokumntaciju ili uspomene iz tog perioda“.

Položeno cvijeće u Parku ljiljana

I Samir Kujrić bio je jedan od pripadnika maglajske brigade. „Ponosan sam što sam bio  pripadnik brigade i ponosan na sve što smo uradili tokom odbrambeo-oslobodilačkog rata. Ova brigada nema nijedne mrlje na svome putu i niko od nas ne bi trebao da se stidi ili da pogne glavu“, rekao nam je Kujrić. U okvriu obilježavanja godišnjice brojne delegacije položile su cvijeće na centralno spomen-obilježje u Parku ljiljana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *