ODOBRENA SREDSTVA ZA POSLOVNU ZONU U LIJEŠNICI

GRADOVIMA I OPĆINAMA U ZDK MILION KM ZA UREĐENJE POSLOVNIH ZONA

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona danas su potpisani ugovori s osam gradonačelnika i načelnika ili predstavnika gradova i općina o dodjeli sredstava poticaja namijenjenih subvencioniranju troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona u ukupnom iznosu od 1.031.000 KM.

Premijer Mirnes Bašić naglasio je da je ravnomjeran razvoj svih lokalnih zajednica jedno od temeljnih politika Vlade ZDK-a te čestitao resornom ministru Zlatku Jeliću i njegovim saradnicima što su veoma brzo finalizirali ugovore i potpisali ih uoči početka građevinske sezone.

-Nadam se da će ova sredstva biti od koristi lokalnim zajednicama za njihove poslove zone, da će biti zadovoljni i potencijalni investitori te da ćemo zajedničkim ulaganjima poboljšati privredni ambijent u ZDK – rekao je premijer Bašić.

Sredstva su dobili Grad Zenica (Poslovna zona “Zenica 1”), te općine Tešanj (PZ “Bukva-Vila”), Vareš (PZ “Kram”), Maglaj (PZ “Liješnica”), Žepče (PZ “Radovlje”), Doboj Jug (PZ “Mravići”), Usora (PZ “Srednja Omanjska”) i Olovo (PZ “Golubište”). Maksimalni iznos po jednom zahtjevu, koji je jedinica lokalne samouprave mogla dobiti, je 150.000 KM.

-Sve općine i gradovi koji su aplicirali za maksimalni iznos, a koji su imale uredne aplikacije, njihovom je zahtjevu i udovoljeno. Nije bilo odbijenih zahtjeva – kazao je ministar Jelić.

Podsjetio je kako su to sredstva prikupljena od koncesija pa se na ovaj način “najbolje dobija dodatna vrijednost za uložena sredstva”. Uspostavljanjem poslovnih zona privlače se, podvlači Jelić, investitori te se otvaraju nova radna mjesta, a što doprinosi kvalitetnijim uvjetima života u tim sredinama.

-Kako je pokrenut ovaj program, od 2009. godine, do 2016. Vlada ZDK je odobrila sredstva u iznosu od tri miliona KM, a od 2016. do današnjeg dana ukupno odobrena sredstva su pet miliona KM. To znači da je ukupan iznos dodijeljenih sredstava za poslovne zone u ZDK osam miliona KM – napomenuo je Jelić.

Načelnik Općine Usora Zvonimir Anđelić rekao je da se efekti razvoja poslovne infrastrukture najbolje vide u pokazateljima broja zaposlenih, koji je za pet godina porastao sa 760 na 2.032. Nada se povećanju broja zaposlenih, jer u toku je izgradnja još dvije poslovne hale. Naredne godine planirano je formiranje treće poslovne zone i to na budućoj petlji autoputa na koridoru 5C.

-Vjerujem da će i ovakva politika Vlade ZDK, pogotovo kada se blagovremeno i na vrijeme uradi, i nama omogući da blagovremeno provođenje postupaka. Sve je teže provesti javne nabave, s obzirom da svi izvođači imaju manjak radnika – rekao je Anđelić.

Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić istakao je kako je “izuzetno visoka popunjenost trenutnih poslovnih zona” te imaju upite za nove lokacije za investriranje.

– I dalje imamo potrebu da razvijamo i otvaramo nove površine za investiranje. U ranijim smo godinama snažno, uz podršku Vlade ZDK i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, ulagali i otvorili novu poslovnu zonu, ali i to je već prilično popunjeno. Očekujemo daljni rast i projekciju novih ulaganja – kazao je Huskić.

Pomoćnica gradonačelnika Zenice Amra Mehmedić naglasila je da će odobrena sredstva od 150.000 KM biti uložena u izgradnju nove saobraćajnice i oborinske kanalizacije u Poslovnoj zoni Zenica 1.

-U projektu je više aspekata koji su značajni, a najvažnije je da kreiramo ambijent, imamo dobru infrastrukturu i da imamo preduslove za privlačenje investicija – rekla je Mehmedić.

Press služba ZDK