SEMIN RIZVIĆ VELIKA LJUBAV PREMA POLJOPRIVREDI

Životna filozifija Semina Rizvića (49) je da na kućnom pragu proizvede ono što je neophodno za život njegove sedmočlane porodice, od voća i povrća do mlijeka i mliječnih prerađevina, jaja i mesa. Svoj san Semin polako ostvaruje.

Kako sam kaže ovim poslom se počeo baviti prije tačno tri godine. Trenutno ima staklenik od 800 m², te tri plastenika ukupne površine 600 m². Svoj san je osmislio tako da kupi kuću i imanje i na istom tom imanju pokrene porodični posao sa svojom suprugom i svojih petoro djece.

Za uspješan posao gdje je zadovoljan i proizvođač, trgovac ali i krajnji kupac ili potrošač najbitnija je ljubav, da voliš ono što radiš. Ovakav oblik posla je pokrenuo najviše zbog djece, da im od rane mladosti prenese naviku i veličinu radne navike. U ovaj oblik proizvodnje je uložio mnogo novca ali se to ne može nisačim mjeriti kao sa zadovoljstvom kada od malenog zrna dobijete gotov proizvod za koji znaš da si sam proizveo.

Jedan od Seminovih plastenika za uzgoj paradajza
Paradajz iz Seminovog plastenika

Radni dan u stakleniku i plastenicima počinje jako rano ali se zbog visokih temperatura u istim pauza radi od prije podnevnih sati pa sve dok se temperature ne smanje u predvečernje sate.

Zamisao ovog projekta je da u svojoj proizvodnji, proizvodi i prodaje samo presadnice/rasada ali sa vremenom je želio da eksperimentira i da svojim kupcima pokaže kako to uspjeva kod njega. Krajem januara počinje sjetva presadnica te krajem aprila i početkom marta budu gotove i spremne za prodaju. Kada se završi sa prodajom presadnica gospodin Rizvić od svake vrste zasadi i u svoje plastenike te u sam staklenik. Kod naroda ali i vlasti nije razvijena svijest prema ovakvom obliku proizvodnje. Ali tu nastupa Seminova teorija da pokaže da se na našim prostorima mogu uzgajati i one vrste voća i povrća za koje tvrde da ne mogu. Najbolji primjer za to su crne lubenice čije je procjena težine od 14 do 16 kg, a u svojoj proizvodnji su uzgojili i do 20 kg.

Lubenice koje znaju dosegniti težinu i do 20kg

Na Seminovom imanju može se kupiti i najljuća paprika na svijetu po imenu Carolina Reaper.

Najljuća paprika na svijetu po imenu Carolina Reaper

Kako ističe jako bitan faktor kod ovakve vrste proizvodnje je da ako želite da imate kvalitetan proizvod morate imati kvalitetno sjeme. U svim plastenicima i stakleniku je sve BIO i po Evropskom standardu. Svoje proizvode prodaje na štandu ispred porodične kuće, prodaje porodičnim prijateljima te kada ima veće količine kontaktira zakupce. Jedan dio svoje BIO proizvodnje kiseli te pravi od njih prirodne domaće salate koje se takođe imaju kupiti kod njega, uglavnom ništa od njegove proizvodnje ne ostaje.

Paprika trio po Evropskom standardu

Kroz daljnji razgovor Semin nam otkriva kako dalje vidi svoju proizvodnju pa nam ističe da to vidi tako da sve ovo sada proširi i da stvori jednu manju fabriku proizvodnje prirodne hrane u koju će pružiti zaposlenje lokalnim ljudima. Time bi sačuvao prirodnu proizvodnju ali i da omogući da ljudi ne idu sa svojih pragova već da ostanu u svojoj domovinu i rade blizu svojih kuća.

Ako želite da znate što jedete i ako želite da se hranite zdravo posjetite plastenike i staklenik kod Semina Rizvića u Bočinji kod Maglaja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *