Djeca su sve više ovisna o internetu

Sve veći broj djece i mladih koristi internet, što ujedno postaje glavni sadržaj kojim ispunjavaju slobodno vrijeme.

Online nastava, izrada zadaće, slanje urađenih zadataka, izrada prezentacija, kontakt s vršnjacima zahtijevaju sate korištenja interneta i sjedenja ispred računara. Roditeljima je teško ocijeniti kada djeca rade nešto što moraju, a kada se internet koristi za igru i zabavu. Nažalost, čini se da je ovisnost o internetu u našoj zemlji u progresiji, što potvrđuje i stručni tim koji radi na prevenciji u okviru KJU Porodično savjetovalište. Prethodnih godina KJU Porodično savjetovalište je organizovao kamp bez interneta, nažalost, zbog pandemije koronavirusa, ove godine je njegovo održavanje upitno iako je prijeko potrebno.

Naglašavamo da pored svih drugih problema među kojima su interpersonalne teškoće, bračne i partnerske interakcije, nasilje, ovisnost, sve češće se javljaju i osobe s problemima ovisnosti o internetu. Pojava pandemije koronavirusa je realne okvire društvenog funkcionisanja prebacila u virtualno/online okruženje, što je dovelo do povećane opasnosti od razvijanja ovisnosti.

Sve veći broj djece i mladih se okreće korištenju interneta, što ujedno postaje glavni sadržaj kojim ispunjavaju slobodno vrijeme, prilikom čega gube osjećaj kako osmisliti slobodno vrijeme. Sve ovo mogu biti pokazatelji da ako slobodno vrijeme nije dovoljno kvalitetno osmišljeno, ono može postati izvor rizičnih ponašanja među kojima je i pojava ovisnosti o internetu.

Upozorava se da virtuelni prostor omogućava da se ljudi predstavljaju onakvima kakvi oni žele biti, kreiraju novi virtuelni identitet, da ističu ono što žele da drugi znaju i vide postavljajući samo one sadržaje koji predstavljaju “idealno” očekujući priznanje (lajk) prijatelja koje izjednačavaju sa svojom popularnošću.

Internet i društvene mreže nikako ne mogu biti zamjena za naše realne socijalne interakcije, životne navike i osnovne životne potrebe te iako je u društvu pozitivno ocijenjen, vidljivo je malo znanja o potencijalnoj šteti koju može izazvati prekomjerno korištenje. Svakako, može se vidjeti da je u rješavanju pojave prekomjernog korištenja interneta uključen veliki broj vladinih i nevladinih organizacija, ali je neophodno dodatno umrežavanje, važno je uključiti širu društvenu zajednicu, prilagoditi zakonsku regulativu širenjem ispravnih socioloških i kulturoloških vrijednosti podizanjem nivoa svijesti i edukacije o tome da u internet-prostoru vrijede ista pravila kao i u stvarnom životu.

S obzirom na to da je internet postao sastavni dio školovanja, ali su i mnoga zanimanja preorijentisana na online prostor, jasno je da cilj prevencije mora biti kontrolirano, pravilno korištenje interneta, a ne apstinencija.

S obzirom na to da su djeca i mladi vještiji u korištenju digitalnih medija, poseban naglasak u prevenciji stavlja se na roditelje koji moraju pokazati dodatno zanimanje i razgovarati o tome s djecom.

Primjer kroz razgovor se mogu uspostaviti mjere koje potiču umjereno i pravilno korištenje interneta te uspostaviti pravila za korištenje interneta, koja će biti prilagođena dobi i uzrastu djeteta, s posebnim naglaskom na važnost slobodnih aktivnosti bez interneta. Razgovori, zajedničko uspostavljanje pravila predstavljaju glavni aspekt prevencije. Jačanjem odgovarajućih roditeljskih vještina i zaštitnih faktora kod djece i mladih, kao što su samopoštovanje, socijalne vještine i dr, smanjujemo faktore rizika koji dovode do pojave prekomjernog korištenja interneta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *