Nove naredbe kriznog štaba FBiH uoči novogodišnjih praznika

Ostanimo odgovorni, slijedimo savjete zdravstvenih stručnjaka i nadležnih institucija, preporuke su Kriznog štaba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 24 sata prijavljeni su rezultati testiranja 2.074 uzorka, od kojih su 324 pozitivna na Covid-19.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 331.817 uzoraka, a Covid-19 potvrđen je kod 70.259 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavilo se 50.990 pacijenata, a u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 408 pacijenata. Trenutno je aktivan 17.171 slučaj Covida-19.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je pet smrtnih ishoda. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 2.098.

Preporukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva građanima se, između ostalog, preporučuje da u vrijeme održavanja svih blagdana, kao i Nove godine 2021. godine, ostanu u krugu porodice.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog trenutne Covid-19 epidemiološke situacije izbjegavaju privatna i javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma, kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak čula mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva, da ostanu kod kuće te da se telefonski jave nadležnom ljekaru kako bi dobili daljnje upute.

Neophodno je pridržavati se mjera lične zaštite te držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Ljudi svih starosnih dobi mogu se zaraziti koronavirusom. Ostanimo odgovorni, slijedimo savjete zdravstvenih stručnjaka i nadležnih institucija.

Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koja se primjenjuju od 21. decembra 2020. obvezujuća je za krizne štabove kantonalnih ministarstava zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu te privne i fizičke osobe.

Ova naredba će važiti u narednih 14 dana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *