Nina Bunjevac-Salkić, direktorica Opće biblioteke Maglaj dobitnica nagrade ”Mustafa Ćeman”

U tešanjskoj biblioteci nedavno je održan Okrugli sto o temi “Marketing u okviru bibliotečke djelatnosti i uticaj na razvoj kulturnog turizma”, a po jedanaesti put je dodjeljena nagrada za doprinos u razvoju bibliotekarstva “Mustafa Ćeman”.

Ovogodišnja dobitnica nagrade je Nina Bunjevac-Salkić, direktorica Opće biblioteke Maglaj, predsjednica Društva bibliotekara Federacije BiH i Udruženja bibliotekara ZKD. Odluku o dobitnici donio je stručni žiri na čijem je čelu bio Amir Brka, a činili su ga i Sabina Maličbegović i Almina Alagić. „Nina Bunjevac-Salkić doprinosi razvoju bibliotekarstva ne samo u Maglaju, već i u ZDK i Federaciji BiH. Primjer je da menadžeri ustanova kulture rade 24 sata“, istakla je Almina Alagić, direktorica Opće biblioteke Tešanj. Plaketu je Nini Bunjevac-Salkić, uručila Enisa Žunić iz Tuzle, prošlogodišnja dobitnica priznanja, a sliku, rad akademskog slikara Ahmeta Hundura, uručio joj je Marinko Tokić, pomoćnik ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK. Kako je naglasila Bunjevac-Salkić, nagrada „Mustafa Ćeman“ ima svoju vrijednost i specifičnu težnu zbog samog imena kojeg nosi jer nemjerljiv je bio Ćemanov doprinos razvoju bibliotečke i bibliografske djelatnosti u BiH.


Dobiti nagradu znači da imate kvalitete koji su mjerljivi i mogu se vrednovati. Nije je bilo jednostavno niti lako dobiti ovu nagradu jer rijetko su je dobijali bibliotekari, češće profesori na fakultetima koji imaju priliku učestvovati na stručnim konferencijama i pisati stručne i naučne radove. Rad u samom bibliotekarstvu i biblioteci Maglaj i sve ono što smo učinili nakon maja 2014.godina kada je objekat bio uništen i oko 28.000 knjiga, vrednovano je. Ponosna sam na nagradu i dijelim je sa svim zaposlenim u maglajskoj biblioteci“, rekla nam je Nina Bunjevac-Salkić, direktorica maglajske biblioteke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *