Medžlisa Islamske zajednice Maglaj-čeka svoju pravdu

O “PODBORIKU” ŠUTNJA I ODUGOVLAČENJE – ZAŠTO

Od donošenja sudske presude kojom je Općina Maglaj izgubila i drugi upravni spor prošlo je skoro 8 mjeseci (prije toga Općini je poništeno čak 6 rješenja).

Od usmene rasprave prošlo je čak 38 dana, čime su prekršene odredbe Zakona o upravnom postupku FBiH.

Općina Maglaj nije donijela rješenje koje je bila dužna donijeti u zakonskom roku, nego i dalje, na sva naša oglašavanja, uglavnom šuti i čini ono što je navikla raditi – opstruiše povrat vakufa “Podborik”, na kojem se nalazi i muslimansko mezarje.

Da li je onom ko nadzire rad svih službenika u Općini poznato da općinski pravnici koji su dužni donijeti rješenje krše zakon neblagovremenim donošenjem rješenja?

Da li su pravnici koji su dužni donijeti rješenje u zakonskom roku instruisani od strane onog ko ih nadzire da donesu rješenje u zakonskom roku ili su instruisani da sada ne donose rješenje, u nevakat?

Da li bi općinski pravnici koji vode upravni postupak bili toliko hrabri da istrajavaju u svom stavu, a kojeg iskazuju u rješenjima koja donose i koja im se stalno poništavaju, da iza sebe nemaju “zaleđinu” koja ih ohrabruje i instruiše?

Da li bi općinski pravnici, da nisu pod utjecajem politike, radi izbora odugovlačili donošenje rješenja – rizikujući pozivanje na odgovornost, ili bi poštovali zakonske rokove, ne obazirući se na izbore?

Da li bi predstavnici Općine, koji se i dalje bore za vlast, propustili priliku da pred izbore politički profitiraju i poentiraju, ako im je zaista namjera da vrate oduzeti vakuf? Zar ne bi, ako im je cilj da se vrati vakuf, natjerali svoje pravnike da što prije, u zakonskom roku, donesu u zakonu utemeljeno rješenje?

Zar odugovlačenje i izbjegavanje donošenja rješenja pred izbore nije signal i nagovještaj da će i sedmo rješenje biti negativno, odnosno da će Općina i dalje opstruisati povrat vakufa “Podborik”? Da li bi donošenje negativnog rješenja pred izbore bio politički naivan potez pa se zato i odugovlači njegovo donošenje?

Mi (se) samo pitamo, ne tvrdimo…

Medžlis će se i dalje, i prije i poslije izbora, boriti za povrat vakufa. Valjda je svima jasno da od svog prava, u zakonu utemeljenom, nećemo odustati.

Da li su nadležni u Općini Maglaj vratiti vakuf “Podborik” ili nisu, da li su ispoštovali zakon ili nisu, da li su uzeli lekciju iz činjenice da im je po pitanju “Podborika” do sada poništeno 6 rješenja i da su izgubili 2 upravna spora pred sudom ili nisu – informisat ćemo vas blagovremeno, a najkasnije 13.11.2020. godine. Tada ćemo vam reći i zašto nisu – ako ne budu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *